Gare Maritime: an exemplary development

Gare Maritime, the former Tour & Taxis freight station that was constructed in 1907, has been completely renovated 110 years later, and is now an energy-neutral building. MBG and VMA have transformed the former freight station into a modern and sustainable building. And with success, as the project has already won several awards.

 

How did we make a difference at Gare Maritime?
The sustainable transformation included the use of geothermal energy for heating and cooling, solar panels on the roof and south-facing façade, a rainwater collection system, and dynamic glazing that adapts to sunlight.

The building shell has been optimised to waste as little energy as possible, while benefiting as much as possible from natural daylight. A triple-glazed sun screen that is both insulating and dynamic contributes to the circularity principle, and reduces energy requirements.

Timber construction
Some 10,000 m³ of glued prefab timber was used for the construction of the 12 wooden blocks, with a total area of approx. 45,000 m². This makes the project one of the largest wooden structures ever built in Europe. The timber is FSC-certified.

LEAN and BIM
A modern and sustainable building also requires innovative techniques and methods. For the renovation of Gare Maritime, our colleagues applied LEAN planning principles and developed the entire project using building information modelling (BIM).

BIM is a solution for the digital modelling of building information. It allows the use of a shared digital representation of the building in question. All the information can be accessed, and any changes appear in real time. Full 3D visualisation gives an accurate picture of the project and all the infrastructural elements. It is a highly efficient tool for making decisions in connection with both the construction and the operation of the building.

21-April-2021
Stories
Gare Maritime 4
Gare Maritime
Gare Maritime 3
Gare Maritime 2

Project owner: Extensa

Architect: Neutelings Riedijk

Construction period: 2016 - 2020

Project by: MBG/VMA

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.