Gare Maritime: een voorbeeldige ontwikkeling

Gare Maritime, het voormalige goederenstation van Tour & Taxis dat in 1907 werd gebouwd, is 110 jaar later volledig gerenoveerd als energieneutraal gebouw. MBG en VMA transformeerden het oude goederenstation in een modern en duurzaam gebouw. En met succes want het project werd al herhaaldelijk bekroond. 

 

Hoe maakten we voor Gare Maritime het verschil? 
De duurzame transformatie kwam er dankzij het gebruik van geothermie voor de verwarming en de klimaatregeling, fotovoltaïsche panelen op het dak en op de zuidelijke gevel. Bovendien beschikt het gebouw over een systeem voor de recuperatie van regenwater en dynamische ruiten die zich aan de bezonning aanpassen.

De gebouwschil is geoptimaliseerd om zo weinig mogelijk energie te verliezen en het natuurlijke daglicht maximaal te benutten. Een isolerende, dynamische zonnewerende driedubbele beglazing bevordert de circulariteit en verlaagt de energiebehoeften.

Houten constructie
Voor de constructie van de 12 houten blokken met een totale oppervlakte van ongeveer 45.000 m² werd 10.000 m³ geprefabriceerd gelijmd hout gebruikt. Daarmee is dit project een van de grootste houtstructuren die ooit in Europa zijn gebouwd. Het hout is FSC-gecertificeerd.

LEAN en BIM
Een duurzaam, modern gebouw vraagt ook om innoverende technieken en methoden. Voor de renovatie van Gare Maritime werd een LEAN-planning toegepast voor de programmering van de werken. De uitwerking van het volledige project gebeurde in BIM. 

Building Information Modeling (BIM) is een oplossing voor de digitale modelvorming van de informatie over een bouwwerk. Ze maakt een digitale weergave van het gebouw, die men kan delen. Alle informatie is toegankelijk en alle wijzigingen worden in realtime weergegeven. Een volledige 3D-visualisering geeft op elk ogenblik een nauwkeurig beeld van het project en alle infrastructuurelementen. Dit is een buitengewoon krachtige tool voor de besluitvorming in de bouw en ook voor de uitbating van het gebouw.

21-april-2021
Verhalen
Gare Maritime 4
Gare Maritime
Gare Maritime 2
Gare Maritime 3

Opdrachtgever: Extensa

Architect: Neutelings Riedijk

Bouwperiode: 2016 - 2020

Project gerealiseerd door: MBG / VMA

We gebruiken cookies op onze website om technische mogelijkheden te ondersteunen om u de beste gebruikerservaring te bieden

We gebruiken ook analytische & reclamediensten. Voor opt-out klik voor meer informatie.